23948sdkhjf

Waran och Pradaxa lika bra

... om Waran används på rätt sätt, visar en ny kraftmätning.
Det konstaterar Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, som granskat det vetenskapliga underlaget för de två blodproppförebyggande substanserna warfarin och dabigatran.

Warfarin används idag som standardbehandling av patienter med förmaksflimmer som löper ökad risk för att drabbas av stroke. Substansen dras dessvärre med allvarliga biverkningar i form av blödningar och läkemedelskandidaten Pradaxa (dabigatran) har utvecklats av Boerhinger ingelheim för att vara ett alternativ till warfarin-behandlingarna.

Preparaten har tidigare jämförts i flera kliniska prövningar. Resultaten skiljer sig mellan olika länder och mellan olika sjukhus i länderna. Avgörande har varit hur pass bra sjukhusen har varit på att följa upp warfarindoseringen i behandlande patienter.

Behandlingar med den aktiva substansen warfarin som finns i Waran medför en risk för allvarliga blödningar och dosen måste därför ställas in och följas upp kontinuerligt. Pradaxa med den aktiva substansen dabigatran har en annan verkningsmekanism och behandlingen behöver inte kontrolleras på samma sätt som med Waran, vilket borde ge läkemedlet ett bra utgångsläge då det ligger på den europeiska läkemedelsmyndighetens skrivbord för ett godkännande. Till Pradaxas nackdel är priset, som är betydligt högre än för warfarin-läkemedlen, något som räknas in i kalkylen om Pradaxa ska ersätta warfarin som standardbehandling.

I utvärderingen kommer SBU fram till att det inte är nödvändigt att ersätta warfarin med dabigatran som standardbehandling, under förutsättning att warfarinbehandlingen följs upp på ett bra sätt.

Warfarin finns i Nycomeds preparat Waran och i Orion pharmas preparat Warfarin orion. Substansen dabigratan finns i det nya läkemedlet Pradaxa som utvecklas av Boehringer Ingelheim och nyligen fick godkänt av det amerikanska läkemedelsverket, FDA, men som ännu inte är godkänts av den europeiska motsvarigheten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11