23948sdkhjf

Starkt första kvartal i USA

Under det första kvartalet i år har biotech-bolagen tagit in 13,3 miljarder dollar att jämföra med 5,7 miljarder motsvarande period förra året
Det första kvartalet började bra för bioteknikbolagen på börsen i USA. NASDAQ Bioteknikindex gick upp sju procent under perioden, till stor del tack vare en kraftig uppgång de sista dagarna i mars. Samtidigt strömmade mer pengar in i bolagen än på mycket länge, man får gå ända tillbaka till 2000 för att hitta ett lika starkt kvartal.

NASDAQ Bioteknikindex slog NASDAQ-börsen som helhet med ett par procentenheter under det första kvartalet i år. En bidragande faktor bakom uppgången i slutet av perioden var kanadensiska Valeant pharmaceuticals bud på Cephalon som offentliggjordes den 29 mars. Budet är att betrakta som fientligt men Valeants vd Michael Pearson har offentliggjort sina brev till Cephalon för att visa att han har haft för avsikt att nå en överenskommelse. Budet är värt 5,7 miljarder dollar, vilket motsvarar en premie på närmare 30 procent jämfört med vad aktien handlades till 30 dagar innan budet lades. Aktien gick upp med ungefär lika mycket på grund av nyheten. Valeant gick också upp då budet offentliggjordes, totalt 11 procent. Affären ska finansieras genom lån. Totalt har Valeantaktien gått upp över 70 procent under det första kvartalet i år mycket tack vare det lyckade förvärvet av Biovail i mitten på förra året, som gjorde att bolaget fick gå ut med en positiv vinstvarning i början 2011.

Ett annat bolag som bidrog till uppgången för sektorn som helhet är Vertex som gick upp med 37 procent efter att bolaget presenterade positiva fas III-data för VX-770 inom cystisk fibros. Vertex planerar att ansöka om marknadsgodkännande för VX-770 i USA och Europa under det andra halvåret 2011. Bolagets viktigaste projekt är telaprevir mot hepatit C. Vertex har ansökt om marknadsgodkännande för telaprevir hos FDA som väntas komma med besked före den 23 maj. Ytterligare ett hepatit C-bolag som har gått starkt är Pharmasset, aktien har gått upp över 80 procent under kvartalet efter att man har presenterat positiva fas I-data från en studie med en kombination av bolagets två polymerasinhibitorer, PSI-938 och PSI-7977.

Dendreon – ett bolag som jag skrivit om i tidigare – gick även det upp kraftigt i slutet av kvartalet. Aktien gick upp 14 procent under periodens sista fyra handelsdagar, totalt är det upp sju procents ökning under kvartalet. Bakgrunden till uppgången i detta fall är att Centers for medicare and medicaid services” (CMS) rekommenderar statligt subvention av Provenge för behandling av hormonresistent metastaserad prostatacancer. CMS motiverar beslutet med att priset 93 000 dollar per behandling är ”rimligt och nödvändigt”. Beslutet är mycket viktigt för Dendreon eftersom tre fjärdedelar av alla män som är aktuella för behandling med Provenge är täckta av Medicare genom att de över 65 år gamla. Analytikernas förväntningar på Provengeförsäljningen efter beskedet ligger på i genomsnitt 2,3 miljarder dollar för 2014 enligt en undersökning som Bloomberg gjort.

Regeneron pharmaceuticals har också gått mycket starkt under kvartalet. Bolaget har presenterat positiva data från VEGF trap-eye mot våt makuladegeneration (gula fläcken) men även mot central retinal venocklusion (CRVO). Dessa data har bidragit till en uppgång på totalt 37 procent under det första kvartalet. Bolaget har ansökt om godkännande för den första indikationen och väntar på ytterligare fas III-data inom CRVO.

Även finansieringsläget ser starkt ut för sektorn. Under det första kvartalet i år har bioteknikbolagen tagit in 13,3 miljarder dollar att jämföra med 5,7 miljarder motsvarande period förra året enligt statistik från Biocentury. Ökningen kommer främst från ökad lånefinansiering men även rena investeringar ökade. Kvartal ett 2011 blev därmed det starkaste sedan det första kvartalet 2000 vad gäller finansiering. Det återstår nu att se om de positiva signalerna säger något om resten av året.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063