23948sdkhjf

Världsunik operation utförd i Sverige

Opererade in ett blodkärl som byggts av stamceller i tioårig flicka.
Det är första gången i världen som en sådan operation har utförts. Blodkärlet hade framställts av forskare vid Sahlgrenska akademin och operationen utfördes på Sahlgrenska universitetssjukhuset för drygt tre månader sedan. Patienten, en tioårig flicka, har sedan hon var ett år gammal levt med en propp i det blodkärl som för blod mellan tarmen och levern.

Forskarna tog ett blodkärl från en avliden donator och tvättade bort alla celler och arvsmassa med en kemisk behandling. Kvar fanns stödjevävnad som fylldes med stamceller från flickans benmärg. Efter fyra veckor hade ett blodkärl växt fram. I och med att kärlet tillverkats av flickans egna celler behöver hon ingen medicinering som normalt brukar ges efter en transplantation för att minska risken för att kroppen stöter bort det främmande organet.



Ingreppet öppnar dörrar
för nya behandlingsmetoder, där även patienter med behov av dialys och kranskärlsoperationer kan få hjälp. Tekniken kan även fungera på hela organ, under hösten 2010 rapporterade forskare från USA att de lyckats bygga en mänsklig lever .
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065