23948sdkhjf

Nytt hopp för utbredd ögonsjuka

Molekylfynd kan leda till nya läkemedel.
En doktorand vid Umeå universitet har identifierat nya molekyler på cellytan som två olika typer av virus, adenovirus Ad37 och picornavirus Cva24v, binder till.



Tidigare forskning har
visat att kolhydraten sialinsyra utgör den plats på cellens yta där virustypen Ad37 fäster. Genom att exponera viruset med sialinsyrabaserade molekyler lyckades doktoranden Emma Nilsson att hämma viruset i in vitro, något som kan ge upphov till nya läkemedel för behandling av ögoninfektioner. I sin avhandling har hon även identifierat sialinsyra som receptorn för ytterligare ett virus som är känt för att infektera ögon, nämligen picornaviruset Cva24v.



Emma Nilsson och hennes
medarbetare har också kartlagt receptorns exakta struktur. Förutom två sialinsyra-molekyler är receptorn uppbyggd av ytterligare fyra molekyler.

Adenovirus 37, Ad37, orsakar den allvarliga ögoninfektionen epidemisk keratokonjuktivit, EKC, som kan leda till tillfällig eller permanent synnedsättning. Picornaviruset Cva24v kan orsaka akut hemorrhagisk konjunktivit, AHC, som förutom symtom i ögonen även ger patienten feber, huvudvärk och inflammation i övre luftvägarna. Båda ögonsjukdomarna är stora problem i tätbefolkade områden och drabbar miljontals människor varje år. I dagsläget finns ingen medicinsk behandling för ögoninfektioner som orsakats av adeno- eller picornavirus.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.422