23948sdkhjf

Prostataprotein ny cancermarkör

Kan ge säkrare diagnoser av prostatacancer.


Dagens markör brister

Idag används en annan markör, PSA-markören, för diagnos av prostatacancer. Diagnostisering med hjälp av PSA-markören har fått kritik då den visat positiva resultat utan att patienten haft prostatacancer. Med en bättre markör kan sådana misstag undvikas och antalet onödiga operationer minskas.
Forskarna vid Uppsala universitet har studerat blodprov som tagits från 100 män som diagnostiserats med prostatacancer. Genom ett specialutvecklat test kunde de upptäcka ett visst protein, prostasom, i blodet hos patienterna.

Prostasomer är små membranförsedda partiklar som prostatacellerna normalt pumpar ut i sädesvätskan. Det visade en av forskarna i gruppen, Gunnar Ronquist, redan för 30 år sedan. Hypotesen i den nu aktuella studien var att cancerdrabbade prostataceller pumpade ut proteinerna i kringliggande cancervävnad istället för i sädesvätskan, något som varit svårt att påvisa då det tidigare inte gått att uppäcka prostasomer i blod.

Genom att modifiera sin redan utvecklade testmetod för bestämning av proteiner, så kallad proximitetsligering, kunde forskarna hitta förhöjda nivåer av prostasomer i prostatacancer-patienternas blod. Den uppdaterade testmetoden krävde att flera antikroppar samtidigt kände igen olika proteiner på prostasom-cellernas yta.

Forskarna har en förhoppning om att markören kan vara effektiv även vid andra liknande tumörtyper, men mer forskning krävs.

Studien publicerades i tidsskriften Pnas.

Vill du läsa mer om forskningsframsteg och kliniska prövningar? Prenumerera på våra nyhetsbrev och få nyheterna direkt i din inkorg.

Prenumerera på våra nyhetsbrev och få de senaste nyheterna inom life science direkt till din inkorg! Namn

* E-post

Välj ett nyhetsbrev

Biotech - Veckans Labbnyheter

Biotech - Jobb & Karriär

Biotech - Veckans Nyheter

Biotech - Kliniska Prövningar

Ändra/uppdatera dina uppgifter

* Obligatoriska fält
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079