23948sdkhjf

FI synar Diamyd-handel

Diamyds förre vd Elisabeth Lindner sålde majoriteten av sina aktier i bolaget dagarna innan aktien störtdök. Nu ska handeln utredas.
Elisabeth Lindner ska ha sålt aktier till ett värde av två miljoner kronor straxt innan bolaget presenterade negativa studieresultat och aktiekursen störtdök. Handeln har kritiserats av flera aktieanalytiker, bland annat Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, och Günther Mårder, vd på Aktiespararna, skriver di.se. Därför väljer nu Finansinspektionen att utreda handeln.

- Om hon trodde på det här bolaget så mycket som hon påstått borde hon ha behållit aktierna. Av någon anledning ändrade hon åsikt precis innan studieresultaten kom, säger Claes Hemberg till di.se

- Det verkar som att hon har haft information som andra inte har haft. Varför skulle man annars avyttra aktierna vid ett så vältajmat tillfälle? Nu kan man vänta sig att det kommer en ordentlig förklaring, säger Günther Mårder till di.se.



Elisabeth Lindner säger
till di.se att hon inte hade någon insyn i studieresultaten och blev lika chockad som alla andra när resultaten publicerades. Lindner själv säger att hon behövde pengarna för att betala tillbaka en skatteskuld på nära två miljoner och att det inte var annat än en slump att hon sålde sina aktier just då.

För drygt två veckor
sedan kom de negativa resultaten från en fas III-studie på Diamyds diabetesläkemedel som bär samma namn som bolaget. Direkt efter föll aktiens värde 85 procent och har sedan dess ännu inte återhämtat sig.

Diamyd har tidigare kritiserats för att ha handskats illa med marknadsinformation. Bolaget dömdes av Stockholmsbörsens disciplinnämnd i december 2010 till tre årsavgifter, 576 000 kronor, för att ha brutit mot börsens regelverk vad gäller informationshantering. Då ska bolaget ha handskats fel med information gentemot aktiemarknaden fyra gånger under de senaste två åren.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.142