23948sdkhjf

Vinnande mikrolabb på cd

Gyros har utsetts till årets biotech-bolag och vinner Sweden Bio award 2011.
Med banbrytande biokemiska analyser i cd-format, som nu når kunder på alla stora marknader, vinner Uppsalabolaget Gyros branschpriset Sweden Bio award. Med priset vill branschorganisationen uppmärksamma ett life science-företag som under året varit särskilt framstående.

- Innovation är bara en startpunkt. Resten är en resa fylld med risker och hårt arbete. Sweden Bio award uppmärksammar just det hårda arbetet, vilket gör det extra kul att få det här priset, sa Erik Walldén vid prisutdelningen.

Gyros har utvecklat en plattform för biokemiska analyser i ett helt nytt format. Analyserna görs på plastskivor som ser ut som vanliga cd-skivor, där ett mönster av tunna kanaler, separationskolonner och reaktionskärl präglats in. Ett automatiserat instrument snurrar skivan, vilket får prov och reagensvätskor att flöda kontrollerat genom kanalerna. Tack vare en hög automatisering och att experimenten görs i nanoliterskala ska tekniken ge säkrare och snabbare data än andra metoder.

Gyros grundades år 2000 baserat på forskning från Pharmacia Biotech. Företaget har i dag ungefär 60 anställda, varav 15 i ett säljbolag i USA.



Grattis, Erik Walldén, Gyros vd.


– Tack, det är jätteroligt! Gyros har kämpat på ganska länge och har nått ett genombrott de senaste åren. Att det uppmärksammas är väldigt roligt.

Vilket genombrott tänker du på?

– Vi har hittat en applikation för vår teknologi och fokuserar sedan några år på metoder för att analysera proteiner, så kallade immunoassays. Vi har byggt en stark kommersiell organisation och ser nu en god tillväxt, framförallt på den viktiga nordamerikanska marknaden.

Vilka är era kunder?

– Industrin som utvecklar proteinläkemedel. Vi ersätter den etablerade metoden för att kvantifiera proteiner, ELISA, och har redan blivit den nya standarden i flera utvecklingsprojekt av proteinläkemedel.

Du tillträdde som vd 2009 och har tidigare varit vd på Pyrosequencing, Affibody och Biacore. Vad är speciellt med Gyros?

– Gyros är ett exempel på en svensk teknologi som har goda förutsättningar att bli en standardmetod, tillsammans med andra svenska teknologier som ultracentrifugering, elektrofores och pyrosequencing. Vi har påbörjat den resan, även om vi har bra bit kvar, och det är ett privilegium att få vara med.

Hur kommer Gyros att utvecklas de närmaste åren?

– Vi är nu väldigt kommersiellt fokuserade, inriktade på att sälja fler instrument. Men redan i år hoppas vi starta ett långsiktigt program för produktutveckling, men mer kan jag inte berätta om det.

När blir Gyros lönsamt?

– Vi räknar med att 2012 blir ett lönsamt år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063