23948sdkhjf

Proppen lättar i svensk pipeline

Medan antalet projekt minskar i fas II syns en förväntad ökning i fas III.


Siffror i utdrag

Antalet projekt i fas I-III har minskat med 14 procent sedan 2010.

2011 fanns 63 projekt i nämnda faser, 2010 fanns 73.

35 företag har under 2011 projekt i fas I-III.
I förra årets pipeline-rapport visade Sweden Bio att biotech-bolagens projekt hade en förmåga att fastna i fas II. Detta på grund av svårigheten för bolagen att hitta partners eller finansiering för att ta projekten vidare till fas III. Årets rapport antyder att proppen kan ha lättat. Antalet projekt i fas II har minskat med 30 procent sedan förra året, samtidigt som det har skett en liten ökning av antal projekt i fas III. Även om ökningen är blygsam så är 2011 det år då de svenska bolagen har flest projekt i fas III sedan pipeline-uppföljningen startade 2005.

- Skulle denna projektportfölj finnas i ett enda företag vore det ingen oäven utveckling, säger Hans Sivertsson, tf vd för Sweden Bio.



Totalt sett har antalet
projekt i klinisk fas minskat med 14 procent sedan 2010. I år rapporterade de 75 företagen som svarade på undersökningen att de hade 63 projekt i klinisk fas medan bolagen som svarade 2010 hade 73 projekt i klinik.

Cancer är det terapiområde inom vilket bolagen har flest projekt. Sedan 2008 har bolagen haft mellan 12-14 projekt i fas III inom cancer.

Akademin spelar fortfarande en viktig roll för svenska bioteknik-företag, men rapporten visar en ökning i antalet projekt som utvecklats innanför bolagets väggar. Under 2011 är nära hälften av pipeline-projekten utvecklade internt på bolagen.

Sweden Bio, Vinnova och Invest Sweden har sedan 2005 årligen gjort en genomgång av den svenska life science-industrins produktportföljer. I årets rapport har 75 deltagit i undersökningen

De bolag som är med i undersökningen utför alla forskning i Sverige.

Astrazeneca räknas inte med då de inte anger från vilket land projektet härstammar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.234