23948sdkhjf

Innovations-strategin i elfte timmen

Rejäla investeringar krävs för att forskarna ska få plats bredvid läkare och sjuksköterskor.
Alliansen har suttit fem år vid den svenska regeringsmakten. Så länge har det tagit för näringsminister Maud Olofsson och hennes kollegor att inse att vi måste skapa långsiktiga strukturer för att vara innovativa även i framtiden. Synd bara att det har tagit fem år att komma till den insikten. För i stort sett alla företag som ligger på Stockholmsbörsens a-lista bygger på gamla patent och uppfinningar. Ska vi hävda oss i framtiden är det inte genom att prisa ner oss. Ett litet land som Sverige måste ligga i toppen av näringskedjan, en insikt som inte borde tagit regeringen fem år att skaffa sig och agera i.



Men det är förstås bättre
sent än aldrig. Med tanke på det statsfinansiella läget finns det idag ett minst sagt stort utrymme för att satsa ordentligt på bättre innovationskraft i Sverige. Diskussionen är redan i full gång, även bland borgerliga opinionsbildare, om att finansminister Borg håller lite väl hårt i penningpåsen. Med så starka statsfinanser kan det vara läge att investera i blivande företagande i stället för att lägga pengar på hög inför nästa finanskris.

Och det är en lämplig tid att göra det nu, när det är långt till nästa val. För som bekant vinner man inga val på kloka och långsiktiga beslut om forskning och innovationer. I Sverige vinner man val på rut- och rotavdrag. Så att regeringen jobbar med innovationsfrågorna just nu är knappast någon slump. Och det finns faktiskt goda förutsättningar för att regeringen kan genomföra sin to do-lista. Expertskattens förenkling, FoU- och riskkapitalavdrag och innovationsupphandlingar kommer säkert att åtgärdas. Men det största problemet, som även Maud Olofsson påpekar, är kanske att den svenska vården har alltför snäva budgetramar för att inrymma även forskning och utveckling.



Katastrofutvecklingen för kliniska prövningar
är ett bevis på detta, samtidigt som nyskapande medicinteknik har svårt att ta plats. Med tanke på att hälso- och sjukvården redan idag har problem att uppfylla de skattebetalande svenskarnas förväntningar behövs det nog rejäla investeringar för att skapa det utrymme som krävs för att forskarna ska få plats bredvid läkare och sjuksköterskor. Hoppas bara att Maud Olofsson kan övertala spargriskramaren Anders Borg om det.

Jörgen Lindqvist, chefredaktör Biotech Sweden
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.203