23948sdkhjf

Uppsala förser forskarvärlden med nytt verktyg

Med en ny multimetod kan forskare studera cellernas signalsystem i detalj. Metoden kan visa effekter av läkemedel och hur cancer uppstår.
En forskargrupp vid Uppsala universitet har utvecklat två olika tekniker som kan användas för att studera cellers signalsystem. Systemen är dock så komplexa att teknikerna var för sig inte kunnat ge en helhetsbild av hur cellerna skickar signaler i kroppen, något som kan vara avgörande för att förstå hur olika sjukdomstillstånd uppstår, till exempel cancer.



Den ena metoden synliggör
proteinaktivitet och den andra mRNA-uttryck. Genom att kombinera dessa metoder har nu forskarna lyckats ta fram en multimetod så att de kan se åt vilket håll signalerna färdas samt vad effekten blir av signaleringen.

- Möjligheten att nu kunna kombinera metoderna kommer att ge en mer klar bild av vad som har gått fel i cancerceller och en ökad insikt i hur cancerceller samverkar och utnyttjar normala celler, säger Ola Söderberg, som lett studien vid institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet.

Forskargruppen publicerade nyligen en artikel där multimetoden använts. I studien kunde forskarna se hur fort signalerna går och hur många av de kringliggande cellerna som svarade på signalerna.

- Studien visar också att metoden kan användas för att bestämma den molekylära effekten av droger eller läkemedel, säger Ola Söderberg.

På så vis hoppas forskarna att metoden kan visa hur olika droger fungerar och var de bryter signaleringen, något som kanske kan användas för att hitta nya läkemedel mot cancer.

Artikeln publicerades i Plos One.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063