23948sdkhjf

Het forskning i kall miljö

Idag, tisdag, invigs ett ishotell som ska sätta Uppsala biobank på världskartan.
Det är det gamla journalarkivet på Akademiska sjukhuset som byggts om till kylrum för att rymma bland annat frysta blodprover som samlas in inom vården efter samtycke med patienten.



Bakom ishotellet står
Uppsala universitet och Landstinget i Uppsala län som genom att bygga ut Uppsala biobanks biobanksservice vill göra banken till en viktig resurs för de nya forskningssatsningar som gjorts vid universitetet. Bland annat kommer biobanken att stödja provinsamling i forskningsprojekt som Swedeheart, ett nationellt register för hjärtintensivvård, kranskärlsröntgen, hjärtkirurgi med mera, samt i U-can, cancerforskning i samarbete med Umeå universitet.

- Genom insamlingen för U-Can kommer Uppsala biobank att bli en av världens främsta banker av biologiskt material med tillhörande klinisk och annan relevant patientinformation, säger Britt Skogseid, professor i endokrinologisk tumörbiologi och vicerektor för området medicin och farmaci vid Uppsala universitet.

- Unikt är att blodprover och vävnadsprover från cancerpatienter samlas in både före, under och efter behandling, vilket gör det möjligt att undersöka hur vald behandling påverkar den specifika tumören, säger hon.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063