23948sdkhjf

Framåt för Antabus-konkurrent

Nalmefene visar positiva resultat i fas III.
Det danska läkemedelsbolaget Lundbeck har nu avslutat den sista fas III-studien i utvecklingsprogrammet med bolagets preparat Nalmefene, som motverkar alkoholmissbruk. Resultaten visar att preparatet signifikant minskar antalet dagar med intensiv alkoholförtäring hos de behandlade patienterna, redan under den första behandlingsmånaden. Effekten höll sedan i sig genom den 12 månader långa studien.

Nalmefene ges i tablettform och ska tas då patienten känner sug efter alkohol och vill minska sin alkoholkonsumtion. Med dagens alkoholbehandlingar, som konkurrenten Antabus, krävs det att patienten innan behandling har slutat dricka alkohol, eftersom att kombinationen av alkoholavvänjande läkemedel tillsammans med alkohol ger obehagliga symtom som hjärtklappning, kräkningar och i värsta fall medvetslöshet.

I den sista avslutande studien ingick 718 patienter med alkoholberoende. Studien var dubbelblind och placebokontrollerad och utfördes på flera center runt om i Europa. Totalt i hela fas III-programmet testade 2 000 europeiska patienter preparatet, alla med alkoholberoende.



Lundbeck har nu
sökt om ett godkännande för Nalmefene i EU och väntar svar slutet av 2011.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063