23948sdkhjf

Daniel är uthyrd på labb

Som anställd på bemanningsföretaget Proffice life science får Daniel Skött testa många olika arbetstekniker och samtidigt bekanta sig med ett antal stora företag i branschen.
Daniel Skött, 33 år och utbildad kemist, har sedan 2005 varit anställd av bemanningsföretaget. För tillfället arbetar han med råvarukontroller på Phadias laboratorium i Uppsala. Företaget utformar allergitester och i jobbet ingår att säkerställa kvaliteten på de material som används i testerna.

– Det kan vara allt från pollen och mögel till kvalster och hundmjäll. Det finns runt 170 olika allergener som vi gör tester mot, och det gäller att de är av rätt kvalitet på råvarorna för att testerna ska bli korrekta, berättar Daniel.

Varierade uppdrag

Det är bara ett i raden av olika arbeten han har fått prova på som uthyrd labbpersonal.

– Jag började med kvalitetskontroll på Pfizer. Sedan har det varit allt möjligt, men mycket kvalitetskontroll och utvecklingsarbeten. På GE healthcare jobbade jag i ett viruslabb och på Astrazeneca, Pfizer och Recipharm har jag arbetat med mer klassiska kemimetoder, som till exempel vätskekromotografi.

Uppdragen varierar i längd från några månader upp till ett par år. Oftast är de lite längre eftersom det tar tid att komma in i arbetet, speciellt när det handlar om kvalitetskontroller.

– För mig har det varit ett jättebra sätt att utvecklas på. Jag tycker om att lära mig olika tekniker och alla företag arbetar på olika sätt, så det passar mig väldigt bra.

Första jobbet

Daniel berättar att jobbet hos bemanningsföretaget var hans första efter utbildningen, och att det är ett medvetet val att fortsätta arbeta som uthyrd.

– Jag trivs väldigt bra. Att jobba i labb kan bli ganska monotont, så jag ser det bara som en fördel att då och då få byta miljö. Och det är tryggare att ha en fast anställning på ett bemanningsföretag än att hoppa runt mellan olika korttidskontrakt. Och i den här branschen är det väldigt vanligt med korta projekt.

Daniel har alltid haft jobb, bortsett från en kortare period i höstas. Och han betonar att hans arbetsgivare är skicklig på att matcha ihop företag och personal, vilket han tror är en anledning till att många företag väljer att anlita labbpersonal via bemanningsföretag.

Snabba ryck

– De är bra på att hitta rätt personer till rätt jobb. Men det har säkert med anställningsvillkor att göra också, att det är tryggare för företagen att ta in personal utifrån, säger Daniel.

Han berättar att det kan vara väldigt olika med framförhållningen när det gäller nya jobb. Det kan vara allt från ”börja imorgon” till att det är planerat flera månader i förväg.

– Fördelarna är att man får se mycket nytt och träffa många olika personer. Som nyutexaminerad vet man kanske inte exakt vad man vill arbeta med och då kan det vara ett bra sätt för att bekanta sig med olika företag. Den enda nackdelen som jag ser är att det kanske kan vara svårt att gå ner i arbetstid, när man blir förälder till exempel. Man kanske blir mindre attraktiv att hyra ut.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063