23948sdkhjf

Airsonett tvingas varsla

Måste skära ner i väntan på subventionsbeslut.
Medicinteknikföretaget Airsonett utvecklar Protexo, en luftrenare som är utvecklad för hemmabehandling av patienter med svår allergisk astma. Bolaget är beroende av att produkten subventioneras i samband med lanseringen. Då det saknas rutiner för subventionsbeslut om den typen av produkt är det upp till varje landsting huruvida de vill subventionera luftrenaren eller inte. Då besluten har dragit ut på tiden blir bolaget nu tvunget att hålla kostnaderna nere, något som drabbar de anställda.



Idag arbetar 22 anställda
på företaget. Efter nedskärningarna kommer den siffran att reduceras. Hur många som påverkas är dock oklart.

- Just nu pågår fackliga förhandlingar och jag vill inte föregå de förhandlingarna. Men det är väldigt tråkigt att behöva säga upp kompetenta medarbetare på grund av detta, säger Peter Ekolind, vd för Airsonett.

Airsonetts produkt hamnar mellan två olika subventioneringssystem. För läkemedel finns en tydlig struktur för hur man ska handskas med nya produkter och beslut tas av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV. Medicinteknik i form av bland annat andningshjälp, hjärtrytmövervakning och hemmadialys räknas som hjälpmedel och värderas efter särskilda system i landstingen.

- Vår produkt ger en effekt som påminner om effekten av läkemedel, men då det inte klassas som ett läkemedel kan inte TLV ta ett subventionsbeslut. Idag finns inga subventionssystem för hur produkter som vår hanteras i Sverige, säger Peter Ekolind.

Airsonett har påpekat bristen för Socialdepartementet, men ännu har inget hänt. Trots det har dock två landsting redan valt att subventionera produkten.

- Hallands läns landsting valde att subventionera produkten för ett halvår sedan. I Skåne har landstingen tagit in ett begränsat antal för att se hur det går, säger Peter Ekolind.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094