23948sdkhjf

Astra Tech sålt för 11,5 miljarder

Köpare är det amerikanska dentalbolaget Dentsply.
Astrazeneca gick i november 2010 ut med att de hade planer på att se över framtiden för dotterbolaget Astra tech. Ett av alternativen var att sälja bolaget, något som nu blir verklighet.

Under våren har budgivningen på Astra tech varit i gång och i maj konstaterades det att tio bolag var aktiva budgivare . Utgångspriset var på 13,4 miljarder kronor. Nu har bolagets sålts till amerikanska Densply för 11,5 miljarder kronor, en summa som är något lägre än utgångspriset.

Hur kommer det sig?

- Vi har aldrig gått ut med en värdering av bolaget. Den värdering som tidigare har cirkulerat är endast spekulationer i media. Summan på 11,5 miljoner kronor som vi fick för Astra tech är 17 gånger normaliserad ebita, en summa vi är väldigt nöjda med då liknande bolag brukar värderas till 14-15 gånger ebita, säger Nicklas Westerholm, Investor relations på Astrazeneca.

Ebita är bolagets resultat innan ränta, skatt och goodwill-nedskrivningar. Resultatet används ofta för att jämföra olika bolags värden, då ebita visar årsresultat efter vad verksamheten tjänat under det aktuella året. Ebita tar alltså inte med vinster eller förluster som gjorts under föregående år och som kan påverka resultat efterkommande år.

Densply har tidigare omnämnts som en potentiell köpare i media. Ett frågetecken har då varit om Densply har velat behålla urologi- och kirurgiverksamheten då de som dentalbolag skulle kunnat vara intresserade av enbart dentalverksamheten.

Ko mmer Densplay att sälja vidare urologi- och kirurgiverksamheten?

- Det vi vet idag är att Densply har köpt hela paketet. Vi har ännu inte haft några diskussioner om vad de kommer att göra med Astra techs olika verksamheter. Det får tiden utvisa, säger Nicklas Westerholm.

Vad händer med de anställda och de svenska verksamheterna?

- I och med att vi inte har diskuterat framtiden med Densply har vi i dagsläget inte några svar på det, säger Nicklas Westerholm.

Nu ska regulatoriska myndigheter ta ställning till förvärvet och vid ett godkännande går affären i lås under andra halvåret 2011.

Astra tech grundades 1948 och har idag upp emot 2 200 anställda på bolaget. Bolaget är en del av Astrazeneca-gruppen och utvecklar, tillverkar och marknadsför sjukvårdsprodukter för urologi och kirurgi samt dentala implantat. Verksamheten har huvudkontor i Mölndal och produktionsanläggningar i Sverige och Nordamerika.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095