23948sdkhjf

Diamyd avbryter USA-studie

Uppdaterad. -Studien kommer sannolikt inte få positiv effekt, säger bolagets vd.
Diamyd medicals preparat för behandling och prevention av typ 1-diabetes visade negativa resultat i en europeisk fas III-studie. Nu visar en analys av effektdatan från en liknande fas III-studie i USA att preparatet troligen inte ger någon effekt heller i denna studie. Därför avbryter bolaget studien omgående.

- Det är tråkigt att meddela att vi avbryter det nuvarande fas III-programmet med Diamyd. Vår analys av tillgängliga data indikerar att studien Diaprevent sannolikt inte kommer att nå ett positivt utfall avseende effekt och därför kan det inte anses befogat att fullfölja studien som planerat, säger Peter Zerhouni, tillförordnad vd och koncernchef för Diamyd medical.



Vad händer nu?


- Vi har nu lagt ner fas III-programmet, den del i utvecklingsprocessen som kostar mest pengar, men vi kommer att fortsätta utvärdera resultaten både från den amerikanska och den europeiska studien.



Vad hoppas ni hitta?


- Vi hoppas att vi hittar effekt i någon subgrupp, eller något som tyder på att preparatet kan ha effekt om vi ändrar behandlingsformen, exempelvis höjer dosen eller om preparatet skulle ges i kombination med något annat läkemedel. Sedan har vi ju prevention där det pågår en fas II-studie i Malmö med 50 barn. Den studien påverkas inte av dagens besked.

Först publicerade ni negativa resultat från den europeiska studien, och nu även från den amerikanska, något som orsakade att aktien störtdök. Hur påverkar det bolaget?



- Det är det fina med att ha en kassa. Den blir inte mindre för att aktiekursen sjunker. Det är först när man tar in nya pengar från aktieägarna som aktiekursen är avgörande för finansieringen av bolaget. I dagsläget ser det ut att dröja flera år innan vi behöver nytt kapital.



Om ni skulle lägga ner hela Diamyd-projektet, vad händer då med bolaget?


- I och med att vi har en annan forskningsgren, inom smärta, som är helt oberoende från vad som händer med Diamyd-projektet, skulle en avveckling av Diamydvaccinet inte betyda att bolaget går omkull. Med lägre kostnader räcker nuvarande kassa ännu längre.

Hur ser det ut för smärtprojekten?

- Där har vi flera lovande projekt. I dagsläget utvecklar vi projekten själva, och planerar inte att ta in någon samarbetspartner förrän vi har fas II-resultat för det längst komna projektet, Np2 Enkefalin.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062