23948sdkhjf

Diabetesvaccin floppar igen

Ytterligare negativa resultat från Diamyd-studie.
Under diabeteskonferensen ”American diabetes association 71st scientific sessions” i San Diego, Kalifornien, presenterade forskningsorganisationen Type 1 diabetes trialnet studieresultaten från en fas II-studie på läkemedelskandidaten Diamyd. Även i denna studie blev resultaten negativa.



Under de två senaste
månaderna har projektet mött rejäla motgångar. I början av maj presenterade Diamyd medical, bolaget som utvecklar diabetesvaccinet Diamyd, negativa resultat i en fas III-studie i Europa. Efter en tid beslutade bolaget att inte göra en uppföljning av studien, något som de tidigare planerat. Hoppet ställdes istället till en liknande studie i fas III som genomfördes parallellt i USA, Diaprevent. När också den studien visade negativa resultat den 23 juni valde bolaget att stänga ner den amerikanska studien helt.

Forskningsorganisationen Trialnets fas II-studie , som alltså också visade negativa resultat, hade en lite annorlunda studiedesign än de stora fas III-studierna då den vänder sig till både yngre och äldre patienter, mellan 3-45 år. Studien har genomförts utan bolaget Diamyds inblandning, men med bolagets preparat Diamyd.

Kvar står nu den forskarinitierade studien som bedrivs i Lund, Diaprev-it. Studien har ett annat upplägg, istället för att försöka bota patienter som insjuknat i typ 1-diabetes ges vaccinet till friska barn som löper hög risk för att insjukna. Försökspersonerna i gruppen är dessutom yngre än i fas III-studien. Den lägre åldersgränsen i Diaprev-it är satt till fyra år.

- Först efter fem år vet vi om detta fungerar eller inte och om det gör det måste en större undersökning bekräfta resultatet. Eftersom Gad-vaccinet inte har några biverkningar tycker jag att det vore fel att inte fullfölja Diaprev-it. Det finns en möjlighet att det lyckas och den möjligheten kan vi inte försitta, säger Helena Elding Larsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125