23948sdkhjf

Positivt i Astras diabetesstudie

Astrazeneca och Bristol-Myers Squibb visar positiva resultat i fas III.
Bristol-Myers Squibb och Astrazeneca har tillsammans utvecklat läkemedelskandidaten dapagliflozin mot typ 2-diabetes. Nu visar en långtidsuppföljning av den 102 veckor långa fas III-studien att dapagliflozin som tillägg till metformin har positiv effekt på minskningen av blodsockernivån hos patienter med typ 2-diabetes.



Dapagliflozin verkar genom
att hämma det glukostransporterande proteinet SGLT2 i njurarna. Hämningen ökar mängden glukos som utsöndras med urinen, vilket i sin tur leder till att blodsockerhalten sänks. Metformin används för behandling av diabetes genom att underlätta glukosupptaget från blodet till musklerna samt genom att hämma nybildningen av glukos i levern.



I studien, som var
randomiserad, dubbelblind och placebo-kontrollerad, ingick 546 personer med typ 2-diabetes. Patienterna var fördelade på fyra grupper där tre patientgrupper fick dapagliflozin i olika doser och en grupp fick placebo. Samtliga grupper fick metformin. Förutom minskad blodsockerhalt gav också dapagliflozin i kombination med metformin en minskning av vikten hos de försökspersoner som fick preparatet.

Samarbetet mellan Astrazeneca och Bristol-Myers Squibb startade 2007 och syftar till att ta fram utvalda läkemedel mot typ 2-diabetes. Bolagen har lämnat in en ansökan om godkännande för dapagliflozin till den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA, som väntas lämna besked den 28 oktober.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062