23948sdkhjf

Bröstcancer kan botas av cancermedicin för män

Ny forskning visar att en viss typ av bröstcancer kan behandlas med läkemedel som utvecklats för behandling av prostatacancer.
Tack vare framsteg i behandling av bröstcancer överlever idag 70 procent av kvinnor som drabbas av bröstcancer, vilket är en klar förbättring sedan 1970-talet då runt 40 procent överlevde. De flesta framgångar har gjorts på bröstcancertyper som är östrogenreceptor-positiva, vilket innebär att cancertillväxten drivs av det kvinnliga könshormonet östrogen, något som svarar för två av tre bröstcancerfall. Inom fältet finns idag flera hormonbaserade läkemedel som stryper östrogenproduktionen och på så vis hämmar cancertillväxten.

Nu har en forskargrupp i Storbritannien gjort ett stort framsteg på den något ovanligare bröstcancerformen hos kvinnor, den östrogenreceptor-negativa cancertypen, som idag oftast behandlas med kemoterapi. I en nyligen publicerad studie visar forskarna att den östrogenreceptor-negativa bröstcancertypen istället drivs av androgena hormoner, som testosteron, som ofta är inblandade i prostatacancer.

Forskarna menar att detta inte bara ger ny kunskap om cancerformen, utan även ger hopp om nya effektiva läkemedelsbehandlingar.

- Denna upptäckt tyder på att patienter med en typ av östrogenreceptor-negativ bröstcancer potentiellt kan dra nytta av behandlingar som ges till patienter med prostatacancer, vilket kan omvandla befintliga behandlingar för denna patientgrupp i framtiden. Men detta är ännu i tidigt forskningsstadium och mer forskning krävs, säger en av forskarna bakom studien, Ian Mills till BBC.

Studien publicerades i den vetenskapliga tidningen EMBO journal, som ägs och drivs av European molecular biology organization, EMBO, och är en del av publicisten Nature publishing group.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064