23948sdkhjf

Stärkt koppling mellan Pandemrix och narkolepsi

Idag visar Läkemedelsverket resultaten från en fallinventeringsstudie med samtliga narkolepsifall i Sverige.
Redan i mars rapporterade Läkemedelsverket att barn och ungdomar under 20 år löper fyra gånger ökad risk att drabbas av narkolepsi om de vaccineras med Glaxosmithklines vaccin Pandemrix mot H1N1-influensa, även kallas svininfluensa. Det var resultaten av en granskning av fyra av landets stora regioner och landsting som motsvarar 57 procent av Sveriges befolkning. Nu har Läkemedelsverket slutfört en fallinterventionsstudie där alla rapporterade fall av narkolepsi, oavsett vaccinationsstatus, från 2009-2010 har utvärderats.

Resultaten visar att 81 fall där symtom av narkolepsi med kataplexi, då musklerna plötsligt och under en kort period blir kraftlösa, uppstod för första gången under perioden 1 januari 2009 - 31 december 2010. Av dessa 81 fall visade det sig att 69 av dessa individer vaccinerats med Pandemrix före symtomen uppstod, vilket utgör 85 procent av fallen.

Studien stärker kopplingen mellan narkolepsi och Pandemrix, men Läkemedelsverket påpekar också att orsaken inte kan förklaras och att ytterligare studier krävs för att få veta hur mekanismerna bakom insjuknandet i narkolepsi går till.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079