23948sdkhjf

Lif får ny vd

Branschorganisationen har tillsatt Anders Blanck som ny vd.
Läkemedelsindustriföreningen, Lif, har tillsatt en ny vd. Efter att det förre vd:n, Richard Bergström, blivit vd för den europeiska läkemedelsindustriföreningen, Efpia, har organisationen sökt en efterträdare. Nu har de valt Anders Blanck, tidigare vice vd och fram till nu tillförordnad vd på Lif.

– Anders Blancks erfarenhet från Socialdepartementet och hans djupa kunskap om svensk hälso- och sjukvård har varit avgörande för styrelsens beslut. Han är mycket väl lämpad att ta över och leda Lif i en period med stora förändringar och utmaningar för den forskande läkemedelsindustrin, säger Steinar Höeg, Lifs styrelseordförande.

Anders Blanck pekar ut frågor som nu är speciellt viktiga för den forskande läkemedelsindustrin:

– Vi ser ett ökat intresse för läkemedelsfrågor från regeringens sida, bland annat med det pågående arbetet med en ny läkemedelsstrategi. För oss är det centralt att detta intresse resulterar i en bättre fungerande marknad och en miljö som gynnar forskning och utveckling, så att våra företag kan fortsätta att ge patienter hopp om en bättre hälsa. I dag minskar forskningen, och vi ser också att viljan i den svenska sjukvården att ligga i framkant och ge patienterna de bästa behandlingarna har minskat. Svensk sjukvård håller på att halka efter.

– Vi deltar i de diskussionerna i en genuin strävan att hitta win-win-lösningar. Läkemedelsbranschen arbetar på en kommersiell marknad, och måste ha rimliga och förutsägbara förutsättningar för att kunna fortsätta att leverera nya behandlingsmetoder mot sjukdom. Men vi inser att också samhället och de som företräder skattebetalarna har behov av förutsägbarhet.

– Vi behöver en öppen diskussion, och en vilja från båda parter att förbättra regelsystem och ekonomiska styrmodeller så att vi får allt bättre hälsa för allt fler patienter, under ekonomiskt hållbara former. Jag ser fram emot att få företräda Lif i den processen, avslutar Anders Blanck.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063