23948sdkhjf

Lösning på vinterkräksjukan

Cancerläkemedel kan lindra symptom.
Det har inte tidigare varit känt hur norovirus, som orsakar vinterkräksjukan, och rotavirus, som ger upphov till magsjuka, framkallar besvären. Nu har forskare vid Linköpings universitet upptäckt mekanismen bakom kräkningarna.

Viruspartiklarna får de infekterade cellerna att utsöndra ett toxin som i sin tur får känselceller i tarmen att frisätta serotonin. Det senare är en signalsubstans som kan säga till hjärnan att kroppen måste kräkas.

I och med denna upptäckt föreslår forskarna att ett redan befintligt läkemedel skulle kunna användas för att lindra symptomen från vinterkräksjuka och rotavirus. Cancerpatienter som lider av kräkningar då de behandlas med cytostatika får ett läkemedel som blockerar serotoninreceptorer. Forskarna tror att samma läkemedel kan fungera mot rotavirus och vinterkräksjuka.

Varje år dör tusentals barn i fattiga länder av kräkningar och diarré som orsakas av rotavirus och norovirus. En klinisk prövning på barn i Brazilien som är infekterade av virusen planeras till hösten. Om resultaten är positiva kan det gå mycket snabbt för läkemedlet att tas i bruk eftersom det redan är etablerat och godkänt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062