23948sdkhjf

Fetmaoperation sänker blodtryck

Ny avhandling publicerad om sidoeffekterna av en gastric bypass.
Fetmaoperationen gastric bypass syftar till att minska patientens vikt, men den har också andra konsekvenser, såsom sänkt blodtryck, ökad urinutsöndring och ett större intag av salt.

En gastric bypass innebär att den väg som födan tar genom kroppen kopplas om, så att den går direkt från matstrupen till tunntarmen, utan att passera magsäcken och första delen av tunntarmen. Matspjälkningen blir inte lika effektiv, vilket leder till viktminskning.

Peter Hallersund, forskare vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, har studerat effekterna av operationen och beskriver dem i en avhandling. Han har konstaterat att processer som styr blodtryck och urinutsöndring startar redan i övre magtarmkanalen och därför störs av operationen.

Genom studien framkom även att patienternas intag av salt mat ökade efter en gastric bypass, trots att blodtrycket sänktes. Peter Hallersund uttalar sig i ett pressmeddelande om att det kan bero på att operationen förbikopplar en länk mellan övre magtarmkanalen och hjärnan som är viktig för att dämpa aptiten på salt.

Effekterna av en annan operation, gastric banding kirurgi, studerades också. Det visade sig att den typen av operation inte påverkar blodtrycket i lika stor utsträckning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11