23948sdkhjf

Positivt besked för Axanum

Aztrazenecas hjärt- och kärlmedicin närmar sig marknaden.
Aztrazenecas läkemedel Axanum har fått positivt besked för godkännande i 23 EU-länder och i Norge. Preparatet ska förebygga hjärt- och kärlproblem såsom hjärtinfarkt, samtidigt som det minskar risken för magsår.

Axanum ges i tablettform och är en doskombination av acetylsalicylsyra och esomeprazol. Acetylsalicylsyra används redan för att behandla patienter med hög risk för hjärt- och kärlproblem, men ökar risken för magsår. Därför kombinerar Axanum acetylsalicylsyra med esomeprazol, som motverkar magproblemen.

- Axanum är en viktig produkt eftersom det är så många patienter som får problem med magsår. Det är betydligt lättare för vården att dela ut en enda tablett som behandlar hjärt- och kärlproblem och samtidigt skyddar magen, än att ge patienten flera olika tabletter, säger Ann-Leena Mikiver, presschef för Aztrazeneca.

Läkemedlet genomgår en decentraliserad beslutsprocess där Tyskland har agerat referensland. Härnäst kommer respektive land att besluta om nationella godkännanden innan läkemedlet kan börja säljas.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063