23948sdkhjf

Grönt ljus för Pradaxa

Boeringer ingelheims strokeförebyggande preparat får EU-godkännande.
Den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, godkänner Boeringer ingelheims strokeförebyggande preparat Pradaxa.

Boeringer ingelheim har hoppats att Pradaxa ska ersätta warfarin som standardbehandling av patienter med förmaksflimmer som löper ökad risk för att drabbas av stroke. Preparaten har därför jämförts i flera olika studier, bland annat av Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU.

Slutsatsen har varit att preparaten fungerar lika bra , men att warfarinbehandlingar dras med högre risk för allvarliga blödningar. Bland de studier som gjorts med data från olika sjukhus i Europa skiljer sig dock resultaten mellan olika länder och mellan olika sjukhus i länderna. Avgörande har varit hur pass bra sjukhusen har varit på att följa upp warfarindoseringen i behandlande patienter.



Pradaxa, med den aktiva substansen dabigatran, har en annan verkningsmekanism och behandlingen behöver inte kontrolleras på samma sätt som warfarin-behandlingar.

Priset har istället varit Pradaxas nackdel och SBU:s slutsats i maj blev därför att warfarinbehandlingar var det mest kostnadseffektiva.

Pradaxa har redan godkänts för att förebygga stroke i USA, Kanada och Japan. Preparatet är också sedan tidigare godkänt för att förebygga blodproppar efter höft- och knäledsoperationer.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078