23948sdkhjf

Detta hände i sommar

Tillbaka från semestern? Här kan du läsa de största händelserna som tog vid i sommar.
Två ja ett nej för Astrazeneca

Under sommaren fick två av Astrazenecas nya läkemedelskandidater positivt utlåtande från regulatoriska myndigheter. Blodproppsläkemedlet Brilinta godkändes av det amerikanska läkemedelsverket FDA den 20 juli och Axanum, ett läkemedel som ska förebygga hjärt- och kärlproblem fick i början av augusti grönt ljus av den europeiska motsvarigheten .

För Astrazenecas substans dapagliflozin, en läkemedelskandidat mot typ 2-diabetes, gick det dock inte lika bra. Dagen efter att Brilinta fått ett positivt besked avrådde FDA:s rådgivande kommitté att diabetespreparatet får ett godkännande.

Active biotechs aktie rasade



Efter negativa resultat från en fas III-studie med Active biotechs MS-preparat laquinimod föll bolagets aktie 56 procent. Preparatet utvecklas genom ett samarbete mellan Active biotech och det israeliska läkemedelsbolaget Teva. Studien visade att laquinimod inte minskar den årliga återfallstakten, men visade dock på att preparatet minskar risken för funktionsnedsättning. Bolagen planerar nu att ansöka om godkännande i USA och Europa. Läs mer.



Fokus på innovation och skattereduktion i Almedalen

Astrazeneca, Saab och Volvo diskuterade skatter tillsammans med representanter från riksdagen, Almega, Chalmers tekniska högskola och Svenskt näringsliv. Läs mer.

Samhällsförlaget och Naturvetarna höll ett seminarie på onsdagen den 6 juli.

– Det blev en diskussion kring organisation. Vi var mycket tydligt överens om att det behövs en nationell samordning från politiskt håll, men också från andra aktörer. Förutsättningarna för till exempel landsting att samarbeta med universitet och företag är mycket dåliga just nu, säger Frida Lawenius, chef för kommunikation och samhälle vid Naturvetarna, som agerade moderator under debatten. Läs mer.



Även medicinteknik-företagens branschorganisation Swedish Medtech ansåg att svensk life science behöver mer engagemang från politikernas sida.

- När medtechföretag tar sin forskning och utveckling utomlands så leder det till arbetslöshet och sämre vård i Sverige. Politikerna behöver nog uppleva det för att agera, säger hon. Läs mer.

Lif:s nya vd utsedd

I slutet av juni blev det klart vem som efterträder Richard Bergström, tidigare vd på läkemedelsindustriföreingen, Lif, som i våras blev vd för branschorganisationens europeiska motsvarighet, Efpia. Till posten utsågs Anders Blanck, tidigare vice vd och tillförordnad vd på Lif. Läs mer.



Cancermedicin lösning på vinterkräksjukan

Forskare vid Linköpings universitet har upptäckt den mekanismen som ligger bakom kräkningar då en person drabbats av vinterkräksjukan. I samband med detta föreslår forskarna ett befintligt preparat som skulle kunna användas för att lindra symtomen. Läs mer.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.066