23948sdkhjf

Orexo tappar i halvlek

Ökar förlusten trots högre royaltyintäkter och omsättning.
Läkemedelsbolaget Orexo har haft ett händelserikt första halvår. Försäljningen av bolagets flaggskepp Abstral, ett läkemedel för behandling av genombrottssmärta vid cancer, ökade i Europa under perioden januari-juni. Detta gjorde att Orexos roylatyintäkter höjdes till 30,4 miljoner kronor från 19,5 miljoner kronor som produkten medförde under samma kvartal föregående år. Totalt ökade bolagets omsättning till 96,7 miljoner kronor under perioden, vilket är högre än under första halvåret 2010 då omsättningen var 65,5 miljoner kronor.

Trots att omsättningen gick upp backar Orexo i resultat efter skatt. Under perioden januari-juni 2011 ökade förlusten till -65,1 miljoner kronor, från förra året då resultatet var -62,9 miljoner kronor. Detta på grund av högre kostnader kring administration, forskning och försvar av bolagets patentportfölj.

- Dessutom har våra försäljningskostnader ökat på grund av att vi investerat i både en fas IV-studie i de nordiska länderna Europa investerat mer i försäljning och marknadsföring, säger Anders Lundström under en presskonferens.



Under perioden godkändes
Abstral i USA och Kanada men bolaget har stött på problem med lanseringen i USA. En ny regel för alla nyintroducerade snabbverkande fenylprodukter, såsom Abstral, gör att konkurrenssituationen blivit obalanserad då konkurrenternas redan befinliga fenylläkemedel inte inräknas i regelverket förrän i september i år, enligt Anders Lundström. Fentanyl är en syntetisk opioid som används som smärtlindring.

Under sommaren, utanför perioden för den första halvårsrapporten, har två stora händelser tagit vid. I början av juli förvärvade Orexo det tyska bolaget Wagner analysen technik, WAT, som tillverkar ett irisinstrument för analys av utandningstester. Köpeskillingen uppgick till 12,4 miljoner kronor.

- Genom att vi förvärvade Wat har vi nu en komplett lösning för vår produkt Diabact, både ett utandningstest och ett analysinstrument, säger Anders Lundström.



Dessutom godkändes Orexos
sömnmedel Edluar i Kanada i slutet av juli. Preparatet kommer att säljas genom bolagets distributionspartner Meda och Valeant.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079