23948sdkhjf

Många gener gör dig smart

Flera genvariationer, som var och en för sig kan vara betydelselösa, kan påverka din intelligensnivå.
Tidigare studier på tvillingar har visat att intelligens till viss del är ärftlig, något som har fått forskare att inleda jakten på en smartgen. Nu visar forskare från Skottland och Australien att det inte finns någon sådan gen, utan att den ärftliga kognitiva förmågan beror på många variationer som påverkar intelligensnivån.

I en nyligen publicerad studie har forskarna samlat in 550 000 olika enbaspolymorfismer, det vill säga en positionsbestämd variation i arvsmassan som berör en enda nukleotid, från 3 511 vuxna individer. Resultaten visar att variationer i dessa enbaspolymorfismer står för ungefär hälften av skillnaderna i intelligensnivån.

Detta är inte första gången som forskare kopplar ett komplicerat fenotypsikt drag till den här typen av genetiska variationer. Under 2010 publicerades en artikel i tidskriften Nature där samma princip hade samband med personers höjd.

Hur dessa variationer i arvsmassan påverkar intelligensnivån är fortfarande okänt. Men forskarna hoppas att upptäckten kan användas för att bättre förstå hur miljön, som också spelar en stor roll för vår intelligens, påverkar vår kognitiva förmåga. Studien publicerades i den vetenskapliga tidskriften Molecular psychiatry.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093