23948sdkhjf

Framsteg i MS-forskningen

29 gener kopplas till mekanismerna bakom den neurologiska sjukdomen.
En internationell forskargrupp, med deltagare från bland annat Karolinska institutet, har identifierat 29 nya genetiska varianter som kan kopplas till sjukdomen multipel skleros. Många av dessa gener har stor betydelse för kroppens immunförsvar, speciellt för T-cellerna som är kroppens försvar mot främmande ämnen i kroppen. T-cellerna är dessutom involverade i en annan problematisk autoimmun sjukdom, reumatism.

Forskarna har studerat DNA från nära 10 000 individer med MS och jämfört arvsmassan med drygt 17 000 friska individers DNA. Resultaten bekräftade 23 genvarianter som tidigare kopplats till MS samt identifierade 29 nya genvarianter som leder till ökad risk för MS.

Forskarna fann också att en tredjedel av riskgenerna även leder till ökad risk för andra autoimmuna sjukdomar som barndiabetes, Crohns sjukdom och typ 1-diabetes.

- Det tyder på att likartade processer är viktiga för flera olika autoimmuna sjukdomar, säger docent Ingrid Kockum vid Karolinska institutet, en av forskarna bakom studien.

Forskarna hoppas på att upptäckten kan leda till effektivare och mer precisa läkemedel.

Studien publicerades i den vetenskapliga tidskriften Nature.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062