23948sdkhjf

Sverige driver fråga om miljökrav

Fick stöd av Finland, Danmark och Frankrike vid ministermöte i EU.
Läkemedelsverket lämnade i juni över en rapport till regeringen med förslag på åtgärder för att komma åt problemet med att läkemedel som säljs i Sverige produceras i fabriker utanför EU som visat sig ge stora miljöutsläpp.

Läkemedelsverket föreslog bland annat att Sverige skulle driva frågan om att få in miljökrav i det internationella GMP-regelverket, ett regelverk som idag enbart fokuserar på produkternas säkerhet.

På ministermötet i juli när EU:s socialministrar träffades föreslog Göran Hägglund att ministerrådet ska ge EU-kommissionen i uppdrag att utreda om miljökrav vid tillverkingen av läkemedel på något vis kan lyftas in i regelverket. Vid mötet fick Sverige direkt stöd av Finland och Frankrike. Även Danmark, som kommer ta över ordförandeklubban för EU i januari 2012, visade visst intresse för frågan.

- Utvecklingen och tillverkningen av nya läkemedel är viktig och räddar liv, men miljökraven har varit för låga vilket lett till oacceptabla konsekvenser, inte minst i tredje land. Vi har ett ansvar för utvecklingen också utanför EU-området. Därför tar jag nu detta initiativ för att EU gemensamt ska kunna ställa krav på en hållbar tillverkning, säger socialminister Göran Hägglund.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094