23948sdkhjf

Slumpfynd kan bli ny smärtlindring

Genetisk mutation bakom obotlig sjukdom kan ligga till grund för en helt ny typ av smärtmedicin.
Smärtstillande läkemedel som innehåller opioider kan vara beroendeframkallande och forskare har därför sökt efter nya läkemedel som kan behandla smärta utan att medföra en risk för beroende. Nu har kanadensiska forskare snubblat över en genetisk mutation som kan vara en lösning på problemet.

Forskarna, som är verksamma vid University of Montreal, har studerat patienter med en sällsynt sjukdom som får kroppens sinnesorgan att slås ut. Sjukdomen, hereditary sensory and autonomic neuropathy type II, är obotlig och innebär att patienten kan förlora känslan av värme, beröring och smärta.

I en nyligen publicerad studie visar forskarna vilka genetiska mutationer som ligger bakom sjukdomen. Forskarna hoppas att upptäckten kan leda till genetiska tester som kan utvärdera risken att utveckla sjukdomen hos patienters anhöriga. Nu när forskarna vet vilka genmutationer som leder till att människor tappar känseln hoppas de att upptäckten kan leda till att nya typer av smärtstillande läkemedel.

- Detta kan hjälpa oss att förstå biologiska mekanismer som ligger bakom smärta, säger Patrick Dion, en av forskarna bakom studien.

Studien publicerades i tidskriften American journal of human genetics.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063