23948sdkhjf

Diamyd lägger ner diabetesprojekt

Det 17 år gamla forskningsprogrammet går i graven.
Nu har Diamyd medical satt spiken i kistan för sitt forskningsprojekt med ett vaccin mot typ 1-diabetes. Diabetesprojektet, som varit igång i 17 år och som beräknats ha kostat bolaget 500 miljoner kronor, floppade gång på gång i våras.

I början av maj visade Diamyd negativa resultat från en europeisk fas III-studie, något som fick bolagets aktie att störtdyka på börsen. En månad senare sa den amerikanska samarbetspartnern Ortho-Mcneil-Janssen upp avtalet och lämnade Diamyd i sticket. I slutet av juni visade ytterligare en fas III-studie, denna utförd i USA, på negativa resultat och bolaget beslutade sig för att avbryta studien omedelbart. Parallellt med bolagets egna kliniska prövningar har preparatet dessutom testats i en fas II-studie under ledning av en amerikansk forskningsorganisation samt i ett forskarinitierat projekt i Lund. Den 28 juni presenterade även den amerikanska forskningsorganisationen negativa resultat från sin fas II-studie.

Diamyd medical har nu valt att nu stänga ner fas III-programmet med diabetesvaccinet för att istället fokusera på sin andra forskningsgren, smärta och nervsjukdomar. I samband med detta säger Diamyd upp de anställda som arbetat med diabetesprojektet, vilket innebär nästan alla av bolagets anställda i Sverige.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063