23948sdkhjf

Nytt cancerläkemedel spurtar

Roches nya läkemedel mot spridd hudcancer har godkänts av FDA, två månader tidigare än beräknat.
Den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, har godkänt Roches läkemedelskandidat med den aktiva substansen vemurafenib, för behandling av malignt melanom. Myndigheten skulle egentligen ha tagit beslut om godkännande först om två månader, men efter att läkemedlet visat positiva resultat i kliniska studier togs beslutet tidigare än planerat.

Kliniska studier visar att preparatet förlängde överlevnaden hos patienter som drabbats av hudcancer med i genomsnitt 5,3 månader, vilket kan jämföras med en förlängd livslängd på 1,6 månader hos patienterna som fick standardbehandling med kemoterapi. Hos 50 procent av de patienter som behandlades med läkemedlet minskade också tumörernas storlek under behandlingen. I kontrollgruppen minskade tumörstorleken hos 5,5 procent av patienterna. De positiva resultaten med vemurafenib gäller dock bara hudcancerpatienter som har en särskild genmutation, vilket beräknas vara ungefär hälften av de som drabbats av hudcancer. Läkemedlet verkar nämligen på en mutation av Braf-genen, som kan orsaka spridning av hudcancerceller. För att veta om patienterna har genmutationen och kan svara på behandlingen med det nya preparatet behöver de genomgå ett gentest.

Läkemedlet utvecklades till en början av det amerikanska bioteknik-bolaget Plexxikon, men såldes till det japanska läkemedelsbolaget Daiichi sankyo för 935 miljoner amerikanska dollar. Roche snodde snabbt åt sig globala marknadsrättigheter genom ett samarbetsavtal med det japanska bolaget under 2006. Roche och Daiichi sankyo kommer att marknadsföra läkemedlet under produktnamnet Zelboraf.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078