23948sdkhjf

Turerna runt rapporten

Första rapporten: Beställdes av KI för att få en extern granskning av universitetets cancerforskning. En grupp med elva utomstående forskare sattes ihop. Dessa skrev en rapport som bland annat innehöll en analys av varje forskargrupp. Rapporten trycktes och distribuerades till KI:s anställda. Två forskargrupper klagade på innehållet till dåvarande forskningsdekan Harriet Wallberg-Henriksson. Originalversionen av rapporten har fram tills nyligen inte gått att hitta i diariet, men ska finnas där nu.

Andra rapporten: Ett tag efter att den första rapporten hade skickats ut kom en ny rapport med ett följebrev från den nytillträdde forskningsdekanen Jan Carlstedt Duke ut. I brevet uppmanades de anställda att makulera originalversionen. I den nya versionen har texten om de två forskargrupper som klagat på innehållet i den första versionen helt skrivits om. Dessa texter är skrivna i ett annat typsnitt än resten av rapporten.

Harriet Wallberg-Henriksson: Är nu rektor på KI, var då forskningsdekan och den som ansvarade för rapporten från KI:s sida. Hon säger att forskarna framförde kritik till henne efter att den första rapporten publicerats och att hon då framfört den kritiken upplysningsvis till Robert Weinberg.



Robert Weinberg:
Professor vid MIT i USA som var ordförande för utvärderingsgruppen. Han säger först att han inte skrivit om någonting i rapporten. Han minns inte heller att han fått se någon reviderad version av rapporten. Efter att Harriet Wallberg-Henriksson bett honom bekräfta hennes beskrivning av hur det gått till har han ändrat sig.

Utvärderingsgruppen: Biotech Sweden har varit i kontakt med de tre personer i utvärderingsgruppen som utvärderade en av de forskargrupper som klagade. Ingen av dessa känner till att utvärderingen skrivits om.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063