23948sdkhjf

För lite mod i cykelhjälmens förlovade land

När det kommer till output, att få lönsamhet, så halkar Sverige ner till en medioker mellanposition.
Häromdagen föll mina ögon igen på en artikel om Saab. Ett mycket intressant företag ur ett innovationsperspektiv. Jag har förstått att många uppfinningar inom bilvärlden kommer från Saab, bland annat turbon. Ett innovativt företag. Ett typiskt svenskt företag. En del hävdar att Saab har fallit på sitt eget grepp – bra på innovationer men lyckas inte få ut sina produkter på marknaden. Det falerar på vägen.

Ett annat intressant och innovativt företag är gamla Pharmacia. Företaget växte fram ur det statliga Kabi. De hade en gång i tiden så dålig ekonomi så att man fick låna till lönerna. Efter en tid av omorganisationer, sammanslagningar och tillväxt var företaget så attraktivt att delar av det kunde säljas till Pfizer. Det som inte såldes, knoppades av och blev i sin tur framgångsrika större och mindre företag som Phadia, Sobi samt ett flertal små innovativa företag. Man vågade ta steget, hålla i yxan.

Astra stängde för ett tag sedan en av sina stora forskningsanläggningar i Lund. Inga stora rubriker trots att vi friställde unika forskare. Astra sålde anläggningen till en stiftelse grundad av Mats Paulsson, Peab, och då skapades Ideon life science village. Ett centrum för innovativ forskning.

Under våren presenterades tre rapporter om innovationsläget i världen. Sweden Bio har analyserat dessa rapporter och själva tittat på innovationsläget, och ett av många tydliga resultat är att vi är några hejare på innovationer. Det visste vi väl redan. Man kan översätta det i ett anglosaxiskt språkbruk som att Sverige är bra på input. Men mest intressant i dessa rapporter är att när det kommer till output, att få lönsamhet, så halkar Sverige ner till en medioker mellanposition.

Kanske är skillnaden mellan Saab och Pharmacia/Astra modet. Det är alltid tryggt att hålla fast vid det gamla, veta vad man har men inte vad man får. Det okända är ofta lite skrämmande, tänk om man misslyckas. Eller är det så att vi är ett folk av trygghetsnarkomaner? Det viktigaste att uppnå i livet enligt skolan är en fast anställning. Cykelhjälmens förlovade land. Höga nätskydd på studsmattorna, man kan ju ramla av.

Om vi vågar pröva på nya banor kanske vi får fler lyckosamma exempel. Det är nog dags att bli mycket kreativa, lista åtgärder som stimulerar, underlättar och skapar förutsättningar för att detta skall kunna ske. Den listan börjar bli bråttom att sammanställa. Regeringen har börjat bra med innovationsstrategi-frågeställningar. Vi alla behöver kraftsamla gemensamt under hösten för att visa att vi tillsammans kan enas bakom åtgärder som bryter den negativa trenden.

Life science har en unik möjlighet att gå i bräschen för detta arbete. Vi har nätverken, vi har en stor bas av innovativa företag och vi har redan identifierat några av problemen. Låt oss våga!

Johan Järte

vd Sweden Bio
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062