23948sdkhjf

Branschen gästade politikerveckan

Nu har även life science hittat till politikerveckan.
De senaste åren har Almedalsveckan växt lavinartat och numera trängs politikerna med mängder av företag, lobbyister och organisationer. Även life science-industrin ser Almedalen som ett gyllene tillfälle att försöka sätta agendan.

Från att ha varit öronmärkt för de politiska partierna har juliveckan i Almedalen förvandlats till en arena för åsikter och utspel från vitt skilda håll. Under de senaste åren har även life science-branschen hittat till Gotlandsmetropolen och bland årets deltagare fanns till exempel Vinnova, Astrazeneca, Novartis och Swedish medtech.

– Det är en fantastisk mötesplats och möjlighet för oss att nå beslutsfattare och andra intresseorganisationer. Framför allt är det ett bra tillfälle att nå personer som kan vara svåra att nå annars, säger Anna Lefevre Skjöldebrand, vd för Swedish medtech.

I år var det tredje gången ni var på plats och höll egna seminarier, leder det till något?

— Även om det är svårt att mäta genomslaget är vi nöjda med utdelningen. Jag tycker att förståelsen för medicinteknikbolagens för­utsättningar har ökat, men arbetet är inte klart än.

Även för läkemedelsbolaget Novartis var detta tredje besöket i Almedalen i egen regi, och liksom Anna Lefevre Skjöldebrand tycker Björn Hellström, public affairs manager på bolaget, att Almedalsveckan är ett ypperligt tillfälle att sprida sitt budskap.

– Om man vill försöka påverka är det ett bra tillfälle att göra sin röst hörd, speciellt för oss som utländskt läkemedelsbolag. De flesta är på plats och det är den enda gången på året som man har chansen att träffa alla: läkemedelsbolag, politiker, Socialstyrelsen, allmänheten och media, säger Björn Hellström.

Och årets genomslag är Björn Hellström särskilt nöjd med.

– Bland annat fick vi ett stort uppslag i Dagens medicin. Dessutom togs ”vår” fråga om status på och förutsättningar för klinisk forskning i Sverige upp av Jan Björklund i partiledardebatten.

Vetenskapsrådet är något av veteraner på Almedalsveckan. I år var femte gången de var där och årets tema handlade om mångfald och kvalitet inom svensk forskning, bland annat inom life science-området.

– Vi har lyckats få en hel del tunga namn att vara med på våra seminarier, men annars vet vi faktiskt inte vilka vi har nått med vårt budskap. Men Almedalen är ett bra tillfälle att träffa politiker eftersom de inte har så mycket annat för sig då, säger Arne Jarrick, huvudsekreterare humaniora och samhällsvetenskap på Vetenskapsrådet och ansvarig för VR:s medverkan i Almedalen.

Och sannolikheten att Vetenskapsrådet , liksom Swedish medtech och Novartis, är på plats även nästa sommar är stor.

– Exakt under vilka former vet vi inte nu, men vi kommer att vara där, Anna Lefevre Skjöldebrand.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062