23948sdkhjf

Svininfluensan bakom narkolepsi

Ny forskning från Kina går emot europeiska rön.
En kinesisk forskargrupp visar i en studie att H1N1-viruset som orsakar den så kallade svininfluensan kan orsaka narkolepsi hos personer som inte vaccinerats mot virussjukdomen. Forskningsrönen går tvärt emot tidigare forskning som visat ett starkt samband mellan narkolepsi och svininfluensavaccinet Pandemrix. Ingemar Persson vid Läkemedelsverket kan inte svara på varför den kinesiska forskningen skiljer sig så väsentligt från tidigare rön.



- Det är jättesvårt att säga. Man får vara otroligt försiktig med att tolka sådana här studier. Även om man kan se ett samband mellan H1N1-viruset och narkolepsi vet man ännu inte vad det är som orsakar sömnsjukan, säger han.

I den kinesiska forskningsstudien
visade forskarna på en ökning i antalet narkolepsifall ett halvår efter influensavågen. I och med att endast 5-6 procent av befolkningen i Peking vaccinerades mot svininfluensan ansåg forskarna att det var märkligt att antalet narkolepsifall tredubblades i området.

- Det är första gången i världen som en studie med epidemiologiska data visar sådana här resultat. Läkemedelsverket tillsammans med andra institutioner i Sverige tittar just nu på om vi kan hitta samma mönster, men det är långt kvar innan vi kan visa några resultat, säger Ingemar Persson.



Studien publicerades
i den vetenskapliga tidsskriften Annuals of neurology.

Narkolepsi har kopplats till vaccinationer med Pandemrix i studier som gjorts av bland annat det europeiska läkemedelsverkets vetenskapliga kommitté, CHMP, svenska läkemedelsverket och finska forskningsstudier.

Läs mer om vaccin.

Titel: Narcolepsy Onset Is Seasonal and Increased following the 2009 H1N1 Pandemic in China.

Vill du läsa mer om forskningsframsteg och kliniska prövningar? Prenumerera på våra kostnadsfria nyhetsbrev och få nyheterna direkt i din inkorg.

Namn

* E-post

Välj vilka nyhetsbrev du vill prenumerera på

Biotech - Veckans Labbnyheter

Biotech - Jobb & Karriär

Biotech - Veckans Nyheter

Biotech - Kliniska Prövningar

Ändra/uppdatera dina uppgifter

* Obligatoriska fält
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063