23948sdkhjf

Därför dök aktien

Resultatet i studien berodde på problem med patientrekryteringen, enligt bolagets vd.
– Studien skiljer sig inte nämnvärt från en liknande studie vi presenterade resultat från i december förra året och i den fick vi positiva resultat, säger Tomas Leanderson.

Men när den så kallade Bravo-studien, som Active biotech genomfört i samarbete med det israeliska läkemedelsföretaget Teva, presenterades i början av augusti kunde man inte visa positiva resultat.

Läkemedelskandidaten laquinimod som utvecklas för behandling av multipel skleros uppfyllde inte förväntningarna på att minska den årliga återfallstakten för sjukdomen. Men Tomas Leanderson menar att de negativa studieresultaten i första hand beror på problem med patientrekryteringen. Efter att studien hade avslutats såg forskarna att gruppen som hade fått placebo och gruppen som hade fått den aktiva substansen skiljde sig åt.

– Patienterna som hade rekryterats till placebogruppen var friskare än normalt medan de som hade rekryterats till prövningsgruppen var sjukare än normalt. Det innebar att effekten av läkemedlet blev lägre än väntad och inte statistiskt signifikant.

Enligt Tomas Leanderson är det ovanligt att det blir en sådan obalans mellan grupperna. Men det förekommer och innan varje läkemedelsprövning lämnar det prövande bolaget in en statistisk analysplan till de regulatoriska myndigheterna där det fastslås hur man ska agera om det händer. Det vanliga är att på matematisk väg korrigera för obalansen och därefter göra om den statistiska analysen.

– När vi gjorde det fick vi positiva signifikanta resultat.

I samband med att resultaten från den negativa fas III-prövningen med laquinimod presenterades spekulerades det också i en artikel i Dagens Industri om insideraffärer. Orsaken till spekulationerna var att personer med så kallad insynsställning i Active biotech, bland annat forskningschefen Helen Tuvessons man, hade sålt aktier i bolaget ett par månader innan de negativa studieresultaten presenterades.

– Aktieförsäljningarna skedde enligt de regler som börsen satt upp för sådana affärer och studieresultaten hade ingenting att göra med dem. Eftersom det var Teva som gjorde studien fanns studieresultaten dessutom i en låst databas i Tel Aviv och ingen på Active biotech visste hur studien skulle gå, eller när resultaten skulle presenteras, säger Tomas Leanderson.

Det israeliska läkemedelsbolaget planerar nu att lämna in en registreringsansökan för laquinimod i USA och Europa.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062