23948sdkhjf

Grönt ljus för genpatent i USA

Ny dom häver beslutet som i fjol ogiltigförklarade Myriad genetics patent på bröstcancergenerna BRCA1 och BRCA2.
I Europa har det varit möjligt att ta patent på isolerade gener sedan slutet av sjuttiotalet. Sedan 1998 är det dessutom fastslaget i ett EU-direktiv. Även i USA har det varit möjligt, tills en domstol i New York beslutade annorlunda i mars 2010. Under ett och ett halvt år hängde frågan i luften tills en dom i den amerikanska överklagandedomstolen Court of appeals for the federal circuit, CAFC, i slutet av juli i år åter gjorde det möjligt.

Enligt domen är det fritt fram att söka patent på den framrenade, isolerade, formen av DNA-molekylen även i USA. Den aktuella domen gäller det amerikanska företaget Myriad genetics rätt att patentera de båda bröstcancergenerna BRCA1 och BRCA2. Patenten ger företaget ensamrätt att tillverka och sälja test som kan mäta risken att drabbas av bröstcancer.

– Domen innebär att företagets patent på generna gäller och att man i liknande fall i framtiden måste följa domstolens beslut, säger Niklas Mattsson på Awapatent.



Myriad genetics, som haft patentet
sedan 1995, fick det ogiltigförklarat i mars 2010 efter att ett antal patient- och läkarorganisationer överklagat patenträttigheterna. Motiveringen var bland annat att företaget tog ut ett för högt pris, cirka 30 000 kronor, för testet. Domaren gick på de målsägandes linje och drog in­ patentet.

Myriad överklagade beslutet och i slutet av juli i år kom domen från överklagandedomstolen att man upphäver beslutet från den första instansen. Domstolen slår därmed fast att gener visst kan patenteras när de isolerats från sitt naturliga sammanhang.

– Hade domstolen gått på de målsägandes linje hade det inneburit att tusentals patent hade saknat giltighet och blivit värdelösa.

Niklas Mattsson tror dock inte att sista ordet är sagt, utan att de målsägande patient- och läkarorganisationerna kommer att överklaga beslutet. Vad utfallet då kan tänkas bli beror, enligt Niklas Mattsson, i hög grad på i vilken instans beslutet fattas.

– Görs överklagan till CAFC, som i sådana fall dömer med fler domare än i det just avslutade ärendet, kommer de antagligen fram till samma sak som nu. Men blir det till högsta domstolen, Supreme court, är utfallet mer osäkert. Där beror utgången i högre grad på den politiska situationen, säger Niklas Mattsson.

Domen om BRCA1- och BRCA2-generna gäller patent som är utfärdade i USA. Det betyder att alla företag som är verksamma inom området i USA, även svenska, omfattas av patentet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063