23948sdkhjf

Forskningsfynd ger hopp om hiv-vaccin

Svenska forskare har hittat en substans som gör att hiv-virus kan spridas i kroppen.
Det är Karlhans Fru Che, forskare vid Linköpings universitet , som står bakom forskningsfyndet som presenterades i en avhandling i början av september. Han har upptäckt att hiv-viruset aktiverar signalsubstansen p38 som hämmar immunförsvaret vid en virusinfektion och ger viruset fritt fram att spridas i kroppen. Substansen försvagar kroppens T-celler vars uppgift är att förstöra främmande ämnen såsom virus.

Karlhans Fru Che visar att hiv-viruset slår på transkriptionsfaktorn Stat-3, vilket i sin tur innebär att signalsubstansen uttrycks.

Genom att avbryta kopplingen mellan hiv-viruset och transkriptionsfaktorn Stat-3 hämmades signalsubstansen och T-cellerna var lika aktiva som vanligt.

Han hoppas att upptäckten kan leda till hiv-vaccin som hindrar viruset från att spridas. Hittills har han sett effekten i cellodlingar och nästa steg blir nu att se om effekten uppnås även i levande organismer.

-Vi har gott hopp om att till slut kunna utradera HIV. Det har nu varit känt i 28 år, och det tog 40 år att bli av med polio, säger Karlhans Fru Che.

Hiv-virus tar sig in via sår i hud eller slemhinna och fångas upp av dendritiska celler i kroppen. Dendritiska celler ska ta isär främmande ämnen som virus och transportera dem till T-cellerna, men vid en hiv-infektion luras de dendritiska cellerna till att ta med hiv-viruset i sin helhet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063