23948sdkhjf

"Det är en stor lättnad"

Vetenskapsrådet tar tillbaka fuskanklagelser.
Biotech Sweden har tidigare skrivit om Suchitra Holgersson, professor i transplantationsbiologi verksam vid Göteborgs universitet, som under hösten 2010 anklagades för att ha fuskat med sin forskning under en period av sin anställning på Karolinska institutet. I oktober 2010 valde Vetenskapsrådet att stoppa det projektstöd hon finansierades med precis efter att de tagit ett beslut om att porta fuskande forskare från att söka anslag. Nu gör Vetenskapsrådet en helomvändning och tar tillbaka anklagelserna.

- Jag är mycket glad och det är en stor lättnad. Vi har upprepade gånger påpekat brister i utredningen, men ingen har lyssnat tidigare, säger Suchitra Holgersson, som idag arbetar på Göteborgs universitet.



Hon berättar att Göteborgs universitet
har tagit tillbaka sin avskedsanmälan från Statens ansvarsnämnd och önskar nu få stanna kvar på sin tjänst.

- Jag hoppas nu att Vetenskapsrådet beslutar sig för att ge mig tillbaka mina anslag så att jag i samma utsträckning som tidigare kan fortsätta med det jag älskar - min forskning.

Anledningen till att Vetenskapsrådet tar tillbaka sina anklagelser är att en intern granskning av myndighetens utredning om Suchitra Holgersson haft brister. Detta efter att Vetenskapsrådet anmälts till Justitieombudsmannen för sitt handlande i utredningen. Granskningen visade på bristande systematik, dålig ordning och otillräcklig dokumentation av arbetet med utredningen och detta har fått Vetenskapsrådet att ta tillbaka sina anklagelser.

— Det är Vetenskapsrådet som har brustit i att upprätthålla en arbetsprocess av den kvalitet man kan förvänta sig av en statlig myndighet, säger Mille Millnert, generaldirektör påVetenskapsrådet.

— Det här är naturligtvis mycket pinsamt för oss. Men det viktiga är inte hur vi känner oss, den enskilda personens rättssäkerhet kommer i första hand, fortsätter han.

Dock vill han inte dra slutsatsen att Suchitra Holgerssons är oskyldig.

— Vi säger därmed inte att utredningen är felaktig, däremot att den samlade mängden frågetecken är för stor för att vi ska kunna stå bakom utlåtandet.

Rektorerna vid Karolinska institutet och Göteborgs universitet lämnade i december 2008 in en anmälan om forskningsfusk till Vetenskapsrådet gällande professor Suchitra Holgersson. I anmälan anklagas forskaren för att ha ändrat uppgifter i två doktoranders och en projektstudents manus. Detta gjordes då professorn var anställd som forskare på Karolinska Institutet under perioden 2007-2008 och gjordes enligt Vetenskapsrådet utan studenternas vetskap. Forskningsresultaten är idag publicerade i vetenskapliga tidsskrifter. Under sommaren 2010 gav Vetenskapsrådet sitt utlåtande och pekade på flera fall av grov oredlighet i forskningen och ett fall av mycket grov oredlighet.

Suchitra Holgersson har hela tiden bedyrat sin oskuld och efter beslutet tagits anmäldes Vetenskapsrådet till justitieombudsmannen för bristande diarieföring i handläggning av ärendet.

Läs Suchitra Holgerssons försvarstal.

Läs om Vetenskapsrådets beslut om att strypa forskningsfinansieringen.

Läs om rektorernas anmälan.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079