23948sdkhjf

Genombrott för patentlagar i USA

Nu blir det lättare för europeiska företag att söka patent i USA.
- Den nya lagen tar bort en del av besvärligheterna med att söka patent i USA, vilket i Sverige främst skulle underlätta för små forskningsföretag och ensamuppfinnare. Till exempel försvinner en av de viktigaste anledningarna att föra noggranna labbjournaler, och det blir lättare och billigare att ifrågasätta giltigheten hos blockerande patent, säger Niklas Mattson Europapatentombud på Awapatent.

Den amerikanska senaten röstade nyligen igenom reformen som, enligt Niklas Mattsson, är den största patentreformen sedan 1952.

Den nya patentlagen innebär att USA i fortsättningen kommer att tillämpa det patentsystem som liknar det i resten av världen. Utanför USA tillämpas ett system som kallas first-to-file, som innebär att den som först ansöker om patent också blir ägare till patentet. I dag använder USA ett system som kallas first-to-invent, och då måste företaget eller uppfinnaren föra en noggrann dagbok som kan bevisa att de var först med att utveckla en viss produkt eller teknik.

- Dessutom finns ett antal små förändringar som sammantaget gör processen mindre byråkratisk. Både utländska och amerikanska företag kommer att gynnas av den ökade harmoniseringen och de förenklade reglerna. Det kommer påverka alla som söker, arbetar med, tvistar om eller handlar med patent i USA, säger Niklas Mattson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047