23948sdkhjf

Hallå där Lei Sun...

... en av 18 Uppsalastudenter som är det enda svenska laget som tävlar i Igem i år. Vad är det?
- Igem står för international Genetically Engineered Machine competition, en världstävling organiserad av MIT inom forskningsområdet syntetiskt biologi. I Igem ska universitetsstudenter designa egna forskningsprojekt som kan vara en smart lösning till förbättrad antibiotikaproduktion, en innovativ biosensor eller dylikt.



Vilka är ni i gruppen?


- Vi är 18 studenter från Uppsala universitet. De flesta läser till master inom molekylär bioteknik. Några i gruppen har precis påbörjat sina studier och några har pluggat i många år.

Vad är ert tävlingsbidrag?

- Vi designar ett bakteriesystem där genuttryck regleras av olika typer av ljus. Hittills har man byggt system där man kan reglera genuttryck med rött och grönt ljus. Med vårt bidrag vill vi expandera systemet så att även blått ljus ingår.

Hur går tävlingen till?

- Studenterna startar ett lag på eget initiativ i sin skola. De kommer på ett projekt, sedan anmäler man sig till tävlingen och betalar en avgift. Sedan får laget en låda med över tusen Biobrick-standardiserade gener från MIT som laget ska arbeta med över sommaren. I labbet bygger laget ihop komplicerade gener av komponenterna från MIT. Resultatet redovisas på konferensen där vinnarna utses.

Vilka utmaningar finns?

- Praktiska frågor såsom labbutrymme, materialkostnader och sponsring till resor måste skötas av studenter själva. Det finns många lag som inte lyckas ta sig till finalen på grund av dåligt finansiering. Hittills har universitetet finansierat en hel del, men vi ser gärna mer välvilja från svenska bioteknik-företag.

Vad hoppas ni på?

- Som det enda laget i Sverige i år representerar vi landet. Från och med 2011 har Igem infört regionala tävlingar, där europeiska lag ska först mötas i Amsterdam i oktober. De bästa lagen kvalificerar vidare och möter vinnarna från Amerika och Asien i MIT. Vi siktar på att kunna ta oss till MIT.

Vad tror ni om era chanser?



- Vi tror att har goda chanser att ta oss vidare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062