23948sdkhjf

Franskt bolag köper Cellartis

Göteborgsbolaget går ihop med biotech-bolaget Cellectis.
Cellartis, ett Göteborgsbaserat bolag som framställer stamceller för läkemedelsforskning, har blivit uppköpt av ett franskt bioteknikbolag. Köpeskillingen blev drygt 310 miljoner kronor, enligt Dagens industris nätupplaga.

De båda bolagen ska komplettera varandra då Cellartis framställer embryonalastamceller och det franska bolaget, Cellectis, utvecklar instrument som används då läkemedelssubstanser testas på stamceller. Tekniken kan användas för att utvärdera läkemedel och kan på så vis vara ett alternativ till djurförsök.

Cellartis ägs till en tredjedel av investeringsbolaget Innovationskapital, som fokuserar på investeringar i små innovationsbolag. Enligt uppgifter till Göteborgsposten ska förvärvet enbart ha en positiv inverkan på de drygt 50 anställda.

– Det är bra att ett litet innovationsbolag kommer ut i ett större sammanhang och kan växa som Cellartis gör när de får tillverkningen för Cellectis. Det kan nog bli nyanställningar i Göteborg på sikt, säger Gunnar Fernström, investeringschef på Innovationskapital och styrelseordförande i Cellartis.

Betalningen sker med både pengar och aktier. 144 miljoner kronor betalas kontant, resten av summan betalas genom att ge Cellartis aktieägare nära två miljoner aktier i Cellectis.

– Så vi kommer att ha ett litet ägande kvar i Cellectis, säger Gunnar Fernström.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063