23948sdkhjf

Kol-patienter rekryteras till studie

Forskningsföretaget Pharmalundensis har påbörjat rekryteringen av patienter till en kombinerad fas I/IIa-studie.
I studien ska 40 patienter med medelsvår kronisk obstruktiv lungsjukdom, kol, ingå. Studien kommer att vara dubbelblind, randomiserad och placebo-kontrollerad och pågå i åtta veckor. Hälften av patienterna kommer att behandlas med bolagets substans och kvicksilverbindande ämne, iodocarb, och resten av patientgruppen kommer att få placebo.

Det primära målet är att ge patienterna bättre arbetskapacitet, något som kommer att utvärderas genom att låta patienterna cykla på en motionscykel till 75 procent av sin maximala arbetskapacitet så länge patienten orkar. Detta för att få en bild av hjärtats och lungornas kapacitet.



Pharmalundensis är ett forskningsföretag
som utvecklar en ny metod för behandling av lungsjukdomen kol. Behandlingen baserar på en hypotes att kvicksilvret i cigarettrök har en central betydelse för utvecklingen av lungsjukdomen och att bolagets substans Iodocarb ska genom att binda till kvicksilvret hjälpa kroppen att bli av med det. Substansen är en medicinsk variant av det jodkol som redan idag används i industrin för att rena rökgaser från kvicksilver i industriella processer.

Bolaget har sitt säte i Lund och är en del av Ideon bioincubator. Vid sidan om utvecklingen av kol-preparatet forskar bolaget även på andra utvecklingsprojekt inom kvicksilvertoxikologi.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109