23948sdkhjf

Schweiz går in i ESS

Skrev under i samband med ESS styrkommittés åttonde möte.
Schweiz blir den artonde partnern i neutronforskningsprojektet i Lund. Schweiz har redan en likartad forskningsanläggning, Spallation neutron source, Sinq, som drivs av det schweiziska forskningsinstitutet Paul Scherrer institute.

- I och med att Schweiz nu deltar i uppbyggnadsfasen av ESS kan vi dra nytta av den erfarenhet landet har av neutronvetenskap och från att bygga och driva en liknande anläggning, säger Colin Carlile, generaldirektör på ESS.

European spallation source, ESS, ska bli ett flervetenskapligt forskningscentrum baserat på världens mest kraftfulla neutronbaserade partikelaccelerator. Här ska forskare bland annat kunna studera framtidens material, från plaster och proteiner till mediciner och molekyler, för att förstå hur de är uppbyggda och fungerar.

Idag stödjer 17 länder ESS-projektet. Alla partnerländer har bidragit till uppbyggnadsfasen. Som värdland har Sverige tillsatt 280 miljoner kronor i denna fas. Sverige och Danmark är sedan tidigare värdländer för forskningsanläggningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125