23948sdkhjf

Fuskanklagad återfår anslag

Vetenskapsrådet slarvade med fuskutredning. Nu ger de tillbaka indraget forskningsanslag.
Biotech Sweden har tidigare skrivit om Suchitra Holgersson, professor i transplantationsbiologi vid Göteborgs universitet, som under hösten 2010 anklagades för att ha fuskat med sin forskning under en period av sin anställning på Karolinska institutet. I oktober 2010 valde Vetenskapsrådet att stoppa det projektstöd hon finansierades med precis efter att de tagit ett beslut om att porta fuskande forskare från att söka anslag. I början av september i år gjorde Vetenskapsrådet en helomvändning och tog tillbaka anklagelserna. Nu ska de också ge tillbaka forskningsanslaget, enligt Vetenskapsradion.

– Vi har hanterat den här utredningen på ett dåligt sätt, med det slarv och den oklarhet som finns i diarieföringen. Det går inte att följa utredningen, det är det som är felet i det här, säger Vetenskapsrådets generaldirektör Mille Millnert till Vetenskapsradion.

Enligt Vetenskapsrådets pressansvarige Jesper Wadensjö har inget formellt beslut fattats ännu, men han säger att det kommer att göras snart. Han kan idag inte kommentera utfallet av det kommande beslutet.

Suchitra Holgersson hade förra hösten två anslag från Vetenskapsrådet. Ett anslag finansierade utrustning för forskning och var ett bidrag om högst 3,5 miljoner kronor. Detta anslag drogs aldrig in utan överläts till andra forskare i Suchitra Holgerssons forskargrupp. Det andra anslaget var på drygt 1,1 miljoner kronor och utbetalades löpande för utförande av forskning. Då anslaget drogs in av Vetenskapåsrådet i oktober förra året hade nästan hela beloppet redan betalats ut.

Vetenskapsrådet har tagit tillbaka fuskanklagelserna, stoppat utredningen och kan nu komma att ge tillbaka anslaget utan att för den delen säga att forskaren är oskyldig.

Läs Suchitra Holgerssons försvarstal.

Läs om Vetenskapsrådets beslut om att strypa forskningsfinansieringen.



Läs om Göteborgs universitets avskedsanmälan.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079