23948sdkhjf

KD-bolag startar malariastudie

Dilaforette har doserat den första patienten i en fas I/II-studie.
Studien omfattar 98 patienter med akut men ännu inte svår malaria och kommer att genomföras i Thailand. I studien testas Dilaforettes läkemedelskandidat Sevuparin för behandling av svår malaria. Det är första gången som preparatet testas på malariapatienter.

Dilaforette samarbetar med Mahidol Oxford research unit, Moru, i Bangkok. Moru är ett samarbete mellan universiteten i Oxford och Mahidol och får finansiering från Wellcome trust of great britain.

- Det som är unikt med Sevuparin är att substansen påverkar den direkta orsaken till sjukdomsbilden i malaria, vilken är blockering av de minsta blodkärlen i vitala organ. Sevuparin har potential att bli en ny, kompletterande behandling av svår malaria genom att det förebygger och motverkar infekterade cellers förmåga att blockera blodkärl, säger Arjen Dondorp, professor och vice dekanus vid MORU och ansvarig för studien, i ett pressmeddelande.



Sevuparin är ett heparinderivat.
Heparin har använts som malariabehandling fram till 1986 då det stoppades på grund av den ökade blödningsrisken. Sevuparin baserar på heparin men har utvecklats mot att minimera anti-koagulativa effekter.



Dilaforette är ett portföljbolag
inom Karolinska development. Vd är Pirkko Sulila Tamsen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078