23948sdkhjf

Läkemedelskombo bromsar tumörer

En läkemedelskombo med antivirusmedicin och antiinflammatoriskt läkemedel hämmar tumörtillväxten enligt ny studie på KI. Nu testas kombinationen på människor.
Forskare på Karolinska institutet har visat att en kombination av en antivirusmedicin och ett antiinflammatoriskt läkemedel hämmar tumörtillväxten i djurstudier. Forskningsledare är Cecilia Söderberg-Nauclér, professor i medicinsk mikrobiell patogenes, vid Karolinska institutet.

- Våra försök på möss visar att tumörtillväxten minskar med cirka 40 procent då antivirusmedicin eller antiinflammatoriska läkemedel används var för sig. Används de tillsammans minskar tumörtillväxten med hela 72 procent, säger hon i ett pressmeddelande, och poängterar att denna effekt uppnås utan att använda cellgifter.

Läkemedlen som användes i djurstudien är Pfizers antiinflammatoriska läkemedel Celebra och Roches antivirusmedicin Valcyte med den aktiva substansen valganciclovir. Celebra används vid behandling av bland annat reumatism och artros. Valcyte är idag godkänt för behandling av aids-patienter som fått en ögoninfektion av cytomedalovirus i näthinnan eller patienter som fått organ transplanterade utvecklat behandlingskrävande infektioner av samma virus. Detta kommer troligtvis inte att leda till att indikationen kommer att breddas för de båda preparaten då patenten går ut inom loppet av ett par år.

Läkemedelskombinationen har även testats i en studie på ett 40-tal människor vid Karolinska universitetssjukhuset och Norrlands universitetssjukhus. Denna studie är delfinansierad av Roche men styrs helt och hållet av forskargruppen.

- Just nu utvärderar vi resultaten från studien och räknar med att ha dem klara under hösten, säger Cecilia Söderberg-Nauclér.

Den aktuella studien på djur publicerades i den vetenskapliga tidskriften Journal of clinical investigation.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078