23948sdkhjf

Nu öppnar Lifegene sin databas

Nu är det fritt fram för forskare att ansöka om tillgång till prover.
Från och med idag, fredag, kan forskare knutna till ett svenskt univeristet eller forskningsenhet ansöka om att få tillgång till prover ur befolkningsstudien Lifegenes databas och biobank.

I dagsläget har Lifegene samlat in biologiska prover och enkätsvar från 18 000 personer och vid utgången av 2011 förväntas material från ytterligare 2 000 personer ha samlats in.

Ansökningsprocessen sker i två steg. I första steget undersöks om de prover och data som efterfrågas överhuvudtaget finns och om de är lämpliga för det potentiella projektet. I nästa steg får alla passande projekt lämna in en komplett ansökan för bedömning.

Materialet får användas för medicinsk och beteendeforskning och på grund av provernas unika natur prioriteras ansökningarna utifrån forskningsbehov och möjlighet till samarbeten.

Alla beviljade ansökningar måste dessutom ha ett godkännande från etisk granskningsnämnd.



Lifegene är Sveriges
största befolkningsstudie och startades 2010. Totalt ska 500 000 personer mellan 0 och 45 år ingå i studien. Målet är att hitta ny kunskap om våra vanligaste folksjukdomar som till exempel astma, hjärt-kärlsjukdomar och cancer.

Lifegene - Ett flaggskepp för svensk forskning


It-lösning avgörande för jättestudien Lifegene



Epihealth: 300 000 svenskar i stor studie


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062